Somelieri vs. Salamieri
Chiar reușită reclama cu cei trei ”meseriași” îmbrăcați aproximativ ca niște sommelieri și numiți ”salamieri” … E chiar o reclamă comică, având în vedere ce a hotărât scenograful să le pună la gât, paleștile alea cu pretenție de ”Tas-de-vin”, pardon , ”Tas-de-sallammi”…
Având în vedere că există sommelieri de apă , de cafea, de ulei de măsline și de brânzeturi, de ce nu am extinde meseria și la salamuri, crud-uscate sau cum or mai fi ele prin beciurile producătorului … Și atunci, recomandarea salamierului ar suna cam așa: ”Serviți, vă rog această felie de asamblaj din cuvee-ul 2018 de porc cu grand cru-ul 2017 vită și baricat pe raft de stejar , cu membrană tip ”screw-cap” .. .O secundă să v-o aerez pe la nas …Așaaa, ia să o analizăm senzorial : culoarea roșu închis , specifică , micile insule de grăsime, mirosul de cărniță ușor mucegăită , nu vă speriați, e mucegai nobil … Și acum , gurița maare , mestecaaaați și … Păi, ce faceți, de ce-l scuipați ? … Aaa, păi nu-i chiar ca la vin …”
Am auzit că, în Italia (de exemplu) școala de sommelieri durează trei ani … La noi, la viteza cu care se scot sommelierii, și la cât de bine sunt folosiți la turnat în pahare pe la târguri și nu în restaurant, unde le-ar cam fi locul, păi de ce să nu fiu eu primul care își face școală de salamieri … Să taie și ei acolo o felie de salămior pe la târguri, sau, de ce nu, să joace în reclame…